Waterpoortshow 2008

Helaas valt het aantal ingeschreven dieren tegen. Waren er vorig jaar nog 2500 dieren tegen nu "slechts" 1900 stuks. Gelukkig is het aantal ingezonden Sebrights stabiel te noemen zodat een ieder zich weer kan meten met de concurrentie.
Voor het eerst in zijn keurmeesters-loopbaan had de heer Zwama een "volle" keuring Sebrights. Aan hem de niet gemakkelijke taak de kleurslagen Goud / Zilver / Geelwitten van de juiste predikaten te voorzien.
De heer Voskamp mocht zich vastbijten in de Citroenzwartgezoomden.

In vogelvlucht neem ik u mee langs de kooien.
We beginnen met 12 stuks Goudhanen. Met een 1F voor Joh.Heddema. Een pracht elegante haan met F kleur en bevedering. Helaas is de kam wat aan de groffe kant. Verder 2F voor Klunder en 3F Kregel. Qua types zijn de hanen uitstekend te noemen maar mijn indruk is dat de staartzoming iets terugloopt. Moeten we wel op gaan letten.
Dan de 22 Goudhennen. Over het geheel van topkwaliteit. Joh.Heddema ook in deze kleurslag de grote man met 1F 2F 5F. Verder 3F 4F voor Kobes, 6F voor Van Dijk en 7F voor Klunder. Persoonlijk denk ik dat de meeste fokkers nu wel de juiste grondkleur te pakken hebben. In het verleden zag je toch nog wel vaak wat rode diertjes. Enkele dieren hebben nog lichte nerven maar is de laatste jaren enorm verbeterd.

Wel nu de Zilverzwartgezoomden. Met 8 hanen en 16 hennen een mooi aantal showdieren. In de hanen laat Van Dijk de 1F zien en heeft Kobes de 2F in de kooien. De kammen zijn over het geheel toch weer aan de grove kant terwijl de tendens was dat het de goede kant op ging. Een hele uitdaging dit toch voor elkaar te krijgen. Gelukkig zien we in de hanen wel heel mooie types en is de staartspreiding en staartzoming bijna ideaal. Ook de schone staarten bij de zilvers is enorm vooruit gegaan.
Ja en dan de Zilverhennen.........wederom een unieke prestatie van Joh.Heddema met een U dier. Echt op het juiste moment voorgebracht en ze blinkt uit in alle raskenmerken. Tevens wordt deze hen de mooiste dwerghoender van de show. Voorwaar een unieke prestatie. Is het niet opvallend dat voor het vierde opeenvolgende jaar een Sebright de Waterpoortshow wint? Hoezo kwaliteit!

Dan de 13 stuks Citroenzwartgezoomden.Verdeeld over 4 hanen en 9 hennetjes. De hanen laten het wat afweten en met 1G voor Jeensma is dat ook wel duidelijk. Te hoekig in staart en te weinig type in deze klasse. In de hennenklasse 1F wederom voor Jeensma uit Lemmer. De fokkers in deze kleurslag moeten wel weer naar egaliteit in grondkleur terug. Is nu niet wat de standaard vraagt.

Als laatste 18 stuks Geelwitgezoomden. En wel 5 hanen en 13 hennen. Tussen de kooien weer heftige discussies over de juiste grondkleur. Het is en blijft interessant de fokkers hierover te horen kletsen. Als leek van deze kleurslag zag ik ook enorme verschillen, dat wel. Voorzitter Denekamp showde een prachtige 1F haan en ook persoonlijk sprak deze haan mij wel aan. In de hennen 1F en 3F voor Kobes. En 2F voor Denekamp.

Als laatste wens ik u alvast een goed fokseizoen en hoop u in 2009 te mogen begroeten in Sneek.

Dick van Dijk


U hen van de heer Heddema

 

Jaarvergadering in AKV-gebouw in Amersfoort           1-04-2023

Jongdierendag in AKV-gebouw in Amersfoort             2-09-2023

Jubileumtentoonstelling Voorst                                          3 en 4-11-2023 

Sponsoren

Hoveniersbedrijf Gelderland

Hoveniersbedrijf Gelderland kan uw droomtuin als geen ander voor u verwezenlijken.

Veldwijk

De grootste speciaalzaak in sportprijzen van Nederland

Harwig Installatietechniek

Harwig Installatietechniek is al 110 jaar expert op het gebied van technische installaties, die toekomstproof zijn.

Max Pijnappel

Ontwerpt websites en huisstijlen naar uw smaak.

Garvo