Midden Veluwe 2006

De Oranjehal is een ruime goed verlichte hal met zand (Manege) op de vloer en een groot parkeerterrein. Er waren ruim 1100 dieren tentoongesteld waarvan ongeveer 400 hoenders en dwerghoenders, 90 sier en watervogels, 420 konijnen, 100 cavia's en 110 sierduiven. Ik vond het zeer overzichtelijk opgesteld en een leuke combinatie met diverse hobby en creatieve stands. Kleindierenshow “Midden Veluwe” werd voor de 3e keer gehouden en wil graag uitgroeien tot ca. 1500 dieren. Er is er zeker voldoende ruimte in de Oranjehal om deze te huisvesten. Er waren 66 sebrights in alle kleurslagen van 13 verschillende inzenders. De fraaiste sebright was tevens de mooiste dwerghoender van de show. Het was een goud zwart gezoomde hen van Willie Klunder die ik hiermee van harte feliciteer. Er waren 11 goudhanen te zien waarvan de fraaiste ook van Willie was. De kwaliteit van de meeste hanen was zeer hoog qua type waren ze bijna gelijk. Willie heeft vaak net een iets betere kam op zijn hanen zitten. Daardoor zijn de dieren van Willie net iets beter. De beste staart en vleugel zoming vind ik bij de hanen van mijn zoon. Bij de hennen zal het voor de keurmeester niet echt gemakkelijk zijn geweest De 2e F van Tom Langenhoff is ook heel fraai. Ik vond dat Tom fraaie kammetjes op zijn hennen heeft. Zoals de heer Van Gink ze heeft getekend. Waarschijnlijk is diegene die zich het beste stelde tijdens de keuring winnaar geworden. Beide hennetjes waren de hoofdprijs waardig.

Bij de hennen is er 6 x F gegeven, wat volgens mij terecht is. Er is tussen de hennen en hanen bijna geen kleurverschil meer. Een aantal jaren geleden zagen we nog wel eens een hele donkere goud haan of hen, zoals dat bij de Amerikaanse Sebrights voorkomt. Ook hele lichte dieren zien we nauwelijks meer. Ook de lichte veernerven die we vooral in de borst bevedering zagen is bijna verdwenen. Er waren 4 zilver zwartgezoomde sebright hanen te zien die allen een ZG behaalden. De 1 e ZG werd behaald door de haan van Harrie te Lintelo. Het was een mooi type met een fraaie bevedering. Alle 4 hanen waren van verschillende inzenders. Zelf had ik ook een haan ingezonden. Wat je bijna nooit op de beoordeling ziet staan, een F kam, dat kreeg hij van de keurmeester Voskamp. Ik vroeg aan een aantal ervaren fokkers of ze er mee eens waren. Er komt dan altijd een discussie op gang, dat mag ik dan graag aanhoren en meedoen. Bij de 13 zilver zwartgezoomde hennen waren 1e F en de 3e F van Johannes Heddema met fraaie types en staartspreiding. De 2e F was een hen van mezelf die geheel fraai gezoomd was. Terecht dat het type dus de hen van Johannes voor ging. Ook de heer G. Maassen was aanwezig met 3 zeer goede zilverzwart gezoomde hennetjes. Ik heb de heer Maassen al enkele jaren gemist, maar hier bleek dat hij nog steeds zeer goede Sebrights fokt. Hij heeft al vele jaren fraaie geelwitte en zilver zwart gezoomde Sebrights gefokt. Van de Citroen zwartgezoomden waren er maar 3 aanwezig, 1 haan en 2 hennen van mijzelf. Deze hebben een fraaie brede ronde bevedering met een goede zoming. Maar de dieren waren eigenlijk nog te jong en hebben nog een paar weken nodig om verder uit te groeien. Ik heb zelf wel vertrouwen dat het goed komt. Over het algemeen verneem ik dat er weinig Citroen is gefokt. Zelf heb ik een behoorlijk aantal Citroen gefokt en vindt de kwaliteit redelijk goed maar ze zijn over het algemeen nog te jong voor een tentoonstelling.

Bij de Geelwit gezoomde waren er 3 inzenders. Er waren 3 hanen waarvan 2 van onze nieuwe Voorzitter Jan-Willem Denekamp en 1e ZG van de heer Kobes. Tevens had hij ook de fraaiste geelwitte hen met een geweldig type, de rest van zijn dieren vond ik wat grof van bouw. Bij de geelwitte gezoomde Sebrights zien we steeds meer een kleur en wordt deze kleur steeds egaler. In het verleden kon je aan de kleur zien uit welke kruising ze afkomstig waren, dat zien we bijna niet meer. We moeten er wel blijven letten op de oogkleur en dat de zoming niet te breed wordt. Anders krijgen we te witte koppen zodat er geen grondkleur (geel) meer zichtbaar meer is. Er waren nog 2 geelwitte hennen van Ronald Vos ingezonden, deze waren donker van grondkleur maar hadden wel een mooie donkere oogkleur.

Ik heb een mooie zaterdagmiddag gehad tussen de kooien in Apeldoorn. Een mooie tentoonstelling en goed georganiseerd, ik kan iedere fokker aanraden om er in de toekomst in te zenden.

Met de vriendelijke groeten,

Theo Hauwert

Erevoorzitter Nederlandse Sebrightclub

 

Onderstaande foto is ter beschikking gesteld door de heer Klaas van der Hoek, waarvoor onze dank.

1e F Goud hen - de heer Klunder

Jaarvergadering in AKV-gebouw in Amersfoort          6-04-2024      

Jongdierendag in AKV-gebouw in Amersfoort           7-09-2024

Sponsoren

Hoveniersbedrijf Gelderland

Hoveniersbedrijf Gelderland kan uw droomtuin als geen ander voor u verwezenlijken.

Veldwijk

De grootste speciaalzaak in sportprijzen van Nederland

Harwig Installatietechniek

Harwig Installatietechniek is al 110 jaar expert op het gebied van technische installaties, die toekomstproof zijn.

Max Pijnappel

Ontwerpt websites en huisstijlen naar uw smaak.

Garvo