Europashow 2015

 

Over de organisatie van de show zijn al heel wat verhalen de ronde gegaan en al meerdere pagina’s geschreven … Bepaalde dieren zaten niet in de juiste kooimaten, er waren geen prijslijsten … Al deze dingen zijn jammer maar kunnen al eens voorvallen. Wat erger is, is dat er zoveel dieren gestolen zijn. Als fokker spendeer je veel uren van je vrije tijd aan je dieren. Jammer dat sommige personen dit niet respecteren en dergelijke feiten plegen!! Wat vast staat is dat er vele zaken veel beter georganiseerd hadden kunnen zijn, maar dat zijn vijgen na Pasen. Men mag dergelijke organisatie ook niet onderschatten … Laat ons hopen dat er wijze lessen getrokken worden en dat deze worden meegenomen naar volgende (Europa)shows. Tot slot mag men de positieve kanten van dergelijk evenement niet over het hoofd zien; gezellige bijeenkomsten, ervaringen en dieren uitwisselen, …

 

Over naar ons geliefde ras, de Sebrights!

Met een aantal van 144 dieren mogen we spreken van een degelijk maar geen overdreven aantal inschrijvingen. Jammer genoeg geen Nederlandse inschrijvingen. Het overgrote deel van de fokkers waren van Duitse afkomst. Daarnaast ook enkele Engelse, Franse, Italiaanse en Belgische deelnemers. Leuk was dat alle vier, de in Nederland en België, erkende kleurslagen werden vertegenwoordigd.

Over het algemeen was de kwaliteit bijzonder laag in vergelijking met de Sebrights die wij de laatste jaren zien op onze landelijke, district shows of clubshows. Wat opviel waren de vele vrij zwaar gezoomde dieren. Mijn inziens zitten de Duitse en de Nederlandse Sebrightliefhebbers hier niet op dezelfde gedachtenlijn, ofwel verschilt de kwaliteit dusdanig. Alle Sebrights werden gekeurd door de heer Peter Falk.

Zilver zwartgezoomd was met 80 dieren de ruimst vertegenwoordigde kleurslag. Bij de zilver zwartgezoomde hanen, 40 stuks, ging de overwinning naar Batzel Bianca met 97/1 . Een dier met een fraaie kopje, mooie ronde kamdoorn. Maar persoonlijk vond ik deze haan te hoekig in de staartovergang. De bevedering in het zadel mocht rijkelijker en de bevedering in totaliteit breder. Overigens nog 96 F voor Wempe Manfred en Eitel Christian. Bij de hennen mocht ons Clublid, en startend fokker Chalotte Sweet de titel van Europachampion in de wacht slepen met 97/1, Proficiat Charlotte!! Een fraai hennetje met een brede bevedering. Op het moment van de tentoonstelling, was dit dier nog niet in haar topconditie. Verder tweemaal 96 F voor Rosemann Hilmar en eenmaal 96 F voor Eggebrecht Gottfried.

Van de goud zwartgezoomde kleurslag waren 37 dieren aanwezig. Bij de goud zwartgezoomde hanen ging de overwinning naar Daniel Hermann met 97/1. Een haan, die mij niet wist te bekoren. Veel te zwaar gezoomd, mindere kam en een te lang in ruglijn. Persoonlijk vond ik dat Charlotte Sweet een verdienstelijke haan showde, wel jammer van de matige veerconditie. De fraaiste haan vond ik het haantje van Roger Struyf in kooi 11260, een haan die uitblonk in alle raseigenschappen, maar slechts 94 punten kreeg. Je kon als het ware een denkbeeldig cirkeltje trekken rondom de contouren, prima bouw en type! Daniel Hermann werd ook 2de bij de goud zwartgezoomde hanen met 96 gevolgd door Janisson Bernard met 95. Dan de goud zwartgezoomde hennen waar Daniel Hermann nogmaals wist te winnen met 97/1, gevolgd door Zabrana Ivan met 96. Over het algemeen mooie typedieren maar vele dieren met nerftekening en een te zware zoming.

De citroenen waren met 14 dieren vertegenwoordigd. Over het algemeen matige kwaliteit met sterke verschillen qua grondkleur bij de aanwezige dieren. Ook de pigmentering van de kopversierselen liet bij vele dieren te wensen over. Zabrana Ivan wist bij de hanen te winnen met 95 punten, gevolgd door Frederic Verheyden met 94. Bij de hennen 96 voor Zabrana Ivan, gevolgd door Jurik Lubos met 95.

Bij de geel witgezoomden, met 13 aanwezig, het predikaat 97/1 voor een haan van Daniel Hermann. Dit resultaat zien we niet vaak bij deze kleurslag. Persoonlijk vond ik de haan te rood van grondkleur en grijze zoming hebben. Dit kan wijzen op het inkruisen met goud zwartgezoomde dieren. Bij de hennen 95 voor Sweet Chalotte en Daniel Hermann.

 

Verslaggever

Frederic Verheyden

 

 

 

 

 Fraaiste goud-zwart gezoomde haan van Rogier Struyff - 94 punten

 Verdienstelijke zilver-zwarte zwart gezoomde hen van Eggebrecht Gottfried 

 Winnende geelwitgezoomde haan van Daniel Hermann - 97 punten

 Winnende goud zwarte gezoomde haan van Daniel Hermann - 97 punten

 Winnende zilver zwart gezoomde haan van Bianca Batzel - 97 punten

 Winnende zilver zwartgezoomde hen van Charlotte Sweet - 97 punten

 

Jaarvergadering in AKV-gebouw in Amersfoort          6-04-2024      

Jongdierendag in AKV-gebouw in Amersfoort           7-09-2024

Sponsoren

Hoveniersbedrijf Gelderland

Hoveniersbedrijf Gelderland kan uw droomtuin als geen ander voor u verwezenlijken.

Veldwijk

De grootste speciaalzaak in sportprijzen van Nederland

Harwig Installatietechniek

Harwig Installatietechniek is al 110 jaar expert op het gebied van technische installaties, die toekomstproof zijn.

Max Pijnappel

Ontwerpt websites en huisstijlen naar uw smaak.

Garvo