Oneto 2010

De Oneto slaagde erin om dit jaar op de 57e Oneto, op een paar na, 4000 dieren naar Enschede te lokken. Van deze 4000 dieren z’on  2500 kippen waarvan 103 Sebright-inschrijvingen, wat aan de magere kant is. Wellicht is de voor de deur staande clubshow in Wijchen hiervan de oorzaak.
Jammer dat alle inschrijvingen niet in de kooien kwamen. Met name de absenten (10 x) van Theo Brummelhuis tikten door. Belangrijker is echter dat Theo zelf weer aan de beterende hand is, hij vertelde mij zelfs dat hij de show van zijn Sport en  Nut Haaksbergen (altijd garant voor veel Sebrights) in januari as. weer mee wil maken.

Goud-zwart, zilver-zwart en citroen-zwart gezoomd werden allen gekeurd door Roberto Gatti, terwijl Klaas van der Hoek de geel-witten voor zijn rekening nam.

Bij de 12 goud-zwarte hanen (waarvan 4 absenten)  werd Ton Langenhoff de overwinnaar met zijn haan in kooi 1650, predikaat 1e F 96. Prima kort type en terecht aangewezen als de fraaiste. Ton werd gevolgd door Willie Klunder met de 2e F.
Onder de goud-zwarte hennen zat de mooiste Sebright van de show. Het was de hen in kooi1670 van Johannes Heddama. Het predikaat werd door de HEP naar een U verhoogd. De  2e F was voor Ton Langenhoff, 3e F Willie Klunder en de 4e F weer voor Johannes. Allemaal mooie dieren met een aan ideaal grenzend type, mooie brede bevedering en de juiste zoming. Wat dieren misschien iets te donker van grondkleur.

Ton Langenhoff zegevierde eveneens in de zilver-zwarte hanen-klasse (totaal maar 4 dieren)
met een fantastisch mooi getypeerd haantje met een bijna ideale kam, het predikaat was de 1e ZG 95, wellicht wat aan de krappe kant beoordeeld.
Johannes Heddema domineerde ook bij de zilverzwarte hennen (1e  F), evenals bij de goud-zwarte hennen had Ton Langenhoff ook hier de 2e F. Dick van Dijk nestelde zich met de 3e F mooi tussen de bovenste plaatsen in deze klasse.

In tegenstelling tot vorig jaar valt de kwaliteit bij citroen-zwart dit jaar tegen. Bij zowel de hanen (1e ZG 93) als de hennen (1e ZG 94) was  Roel Kobes de winnaar.

Bij geel-wit gezoomd 3 mooie oude hennen. De 1e  F was voor ondergetekende.
De mooiste haan met een 1e ZG 95 eveneens voor ondergetekende, gevolgd door Roel Kobes met de de 2e en 3e ZG 94. Het haantje van Jan  van Beek beviel mij vanwege het mooie korte type
goed, de beoordeling (ZG 93) had voor mij wel wat hoger mogen liggen.
Bij de hennen deed Roel Kobes goede zaken met zijn 1e en 2e F. De 1e F was wat smal in het zadel, maar liet een perfect getekende zoming en een fraaie kop zien . Zijn 2e F had ook maar zo de 1e kunnen zijn. Bij deze kleurslag blijft het zoeken naar de juiste grondkleur.

Opvallend dat dit jaar 2 fokkers (Ton en Johannes) domineren in ook 2 kleurslagen. Dit belooft weer wat voor de Clubshow komend weekend in  Wijchen, waar we 234 Sebrights ontvangen.

Met hartelijke groet,
Jan Willem Denekamp

Onderstaande foto's werden gemaakt en ter beschikking gesteld door ons lid Frederic Verheyden uit België, waarvoor onze grote dank.

 

Clubdag 06-04-2019

Clubshow 

Fokkersdag 07-09-2019

Sponsoren

Hoveniersbedrijf Gelderland

Hoveniersbedrijf Gelderland kan uw droomtuin als geen ander voor u verwezenlijken.

Veldwijk

De grootste speciaalzaak in sportprijzen van Nederland

Harwig Installatietechniek

Harwig Installatietechniek is al 110 jaar expert op het gebied van technische installaties, die toekomstproof zijn.

Max Pijnappel

Ontwerpt websites en huisstijlen naar uw smaak.

Garvo