Clubshow 2010

De Clubshow 2010 hadden we dit jaar ondergebracht op de  49e Gelderlandshow  (Provinciale Gelderse show) in Wijchen van 17  t/m 19 december.
Voorheen werd deze show georganiseerd in de veilinghallen te Bemmel, maar aangezien deze panden zijn verkocht en worden gesloopt diende de organisatie uit te wijken naar een andere lokatie.
Deze werd gevonden in Sport en Evenementencentrum Olympic in Wijchen. Een prima  lokatie met dito parkeer- en horecafaciliteiten. Bovendien is Wijchen vanuit alle  windstreken goed te bereiken.
 De totale inschrijving  was tegen de 2100 dieren, een aantal waar de organisatie tevreden mee was.
Ook wij waren tevreden, want van deze totale inschrijving  waren  maar liefst 228 Sebrights hiervan onderdeel.  Het was al weer een tijdje geleden dat we zo‘n aantal op een Clubshow konden ontvangen. Jammer dat een aantal dieren niet in de gewenste en vereiste tentoonstellingsconditie verkeerden. Maar we zullen er samen voor zorgen  dat we de komende jaren dat gaan voorkomen.
Uiteindelijk was het Johannes Heddema die  met zijn zilver-zwart gezoomde hen in kooi 1834  Clubkampioen 2010 werd. Johannes, van harte proficiat met dit resultaat!
Elders op de website of in het clubblad  treft u  de verdere resultaten aan in overige verslagen. Hier wordt ook dieper ingegaan op de keuringen.

**************************************************************************************

Verslag van de Goudzwartgezoomde sebrights op de clubshow in Wijchen december Sebrights2010

We beginnen met een haan oud. In deze kleurslag zijn meestal de staarten te kort zo ook bij deze haan. Hij was wel kort en breed van type.Daarna twee oude hennen, de eerste met een F type en een mooie brede bevedering, compleet met F. staart en zoming.. Predikaat F. Hierna 32 jonge hanen.  We zien de laatste tijd nogal wat verschil in grootte bij de hanen. Je zou tijdens het keuren ook het gewicht wel willen weten, maar dit is niet haalbaar.De kleinere van bouw zijn ook wat lager gesteld. Verder is te hoog gesteld beter te constateren dan te laag gesteld. De 1e en 2e F waren zeer fraai van type, egaal van grondkleur en een prima veervorm met een regelmatige zoming. Zo ook met een prima staartzoming. Bij de andere F.en ZG 95 hanen was de grondkleur voor Nederlandse begrippen wat donker.  De zoming op rug en borst wat verschil van breedte, op de rug wat fijner en in borst wat breder. De veervorm was wel goed.. Hierna had ik 43 hennen, hier was nogal wat verschil in type en stelling. Ook was de veervorm bij de lagere predikaten te smal.Vooral in de staartstuurveren valt dit nog eerder op dan in de vleugels. De grondkleur was voor Nederlandse begrippen  het mooiste bij kooi 1764, 1765, en 1766. Ook een fraai type, veervorm en zoming  voor kooi 1739-1741-1752 en1760. Wat mij wel opviel was dat we meer moeten gaan letten op nerftekening in de borst. Dit komt minder voor bij een wat donkerder grondkleur.In Duitsland is de grondkleur donkerder en krijg je ook een nog intensievere groenglanzende zoming.  In het verslag van Theo Hauwert van de Duits, Nederlandse Sebright show in Badbentheim van November 2010, maakte hij ook de opmerking al dat de grondkleur hier donkerder is, wat de egaliteit ten goede komt. Een onderwerp om eens over te dicuseren bij de Nederlandse Sebrightclub. Je zult zeker bij een wat donkerder grondkleur zeker minder last van schachtstreep tekening hebben. Maar ja wat mij opvalt op de keuringen in Nederland,als je de keurkaarten leest van de goudzwartgezoomde , dat er dikwijls opstaat grondkleur mag niet donkerder.Verder werd na overleg van de drie Sebrightkeurmeesters een Zilverzwartgezoomde hen met een fraai type, een perfecte veervorm en zoming de mooiste van de  meer dan 200 Sebrights. De fokker was Johannes Heddema  Zo had ik 78 Sebrights  goudzwartgezoomde te beoordelen van het totale aantal van 90 goudzwartgezoomde. Verder  blijft het dan altijd moeilijk voor de waardering van de totale groep als je samen in  zelfde  kleurslag moet beoordelen.

Kees van der Sijs

Bij deze zou ik de Sebrightfokkers nog willen adviseren voor het inschrijven voor een show vooraf zo mogelijk wat te selecteren welke dieren je wilt inschrijven. Als je eenvoudig begint om te kijken naar de breedste van  rug, de juiste veervorm en een goede conditie. Dan ben je al aardig op de goede weg. Hierdoor zal het gemiddelde predikaat van een groep Sebrights op een tentoonstelling wat hoger uitkomen. Dit zal zeker  de aandacht voor ons mooie ras ten goede komen.

Kees van der Sijs

 

 

 

 

 

Jongdierendag  7-9-2019 te Enschede

Sponsoren

Hoveniersbedrijf Gelderland

Hoveniersbedrijf Gelderland kan uw droomtuin als geen ander voor u verwezenlijken.

Veldwijk

De grootste speciaalzaak in sportprijzen van Nederland

Harwig Installatietechniek

Harwig Installatietechniek is al 110 jaar expert op het gebied van technische installaties, die toekomstproof zijn.

Max Pijnappel

Ontwerpt websites en huisstijlen naar uw smaak.

Garvo