Clubshow 2008 Haselünne

Haselünne is gelegen, zo’n 35 km over de grens bij Emmen/Coevorden, in de buurt van Meppen. Totaal hadden 26 fokkers 263 Sebrights en 2 trio’s bijeengebracht. Hiervan 11 fokkers uit Nederland met 96 dieren.
De tentoonstellingslokatie was de mooie en goed te bereiken Stadthalle, even buiten het centrum van Haselünne.
Alhoewel de Duitse en onze dieren steeds meer op elkaar gaan lijken is het wel opvallend dat in Duitsland toch met wat andere ogen naar de dieren wordt gekeken. Toch is een show met een internationaal karakter interessant, immers er valt ook van elkaar te leren.
Als keurmeesters traden op Günter Leithold, Klaus Poppelreuter, Jens Dopheide en uit Nederland onze secretaris Ronald Vos.
Bij de Goud-zwartgezoomden treffen we Duitse dieren aan die over het algemeen kleiner zijn dan onze dieren (geldt overigens ook voor de zilver-zwart gezoomden). Ook lijkt de grondkleur wat donkerder, in onze ogen te donker. Bij de hanen was het Wolfgang Schlotter die die 2 keer een U voor zich op eiste, verder werd er 4 x een F genoteerd. De beste Nederlandse haan was van Willie Klunder met een ZG 94. Bij de hennen maar liefst 4 x een U (2x van Arndt Eckhardt, 1 x Josef Rehage en 1 x Bernard Börnemeier). Verder 4 x F. Ook de beste goud-zwart gezoomde Nederlandse hen was van Willie Klunder met een F. Bernard Nederhoed liet een mooie klasse hennen zien, 4 x ZG, waarvan 1 ZG 95.
Een groot aantal erg mooie dieren liet de Zilver-zwart gezoomde klasse zien.
Bij de hanen een U voor Gottfried Eggebrecht en verder werd 8 x F gescoord. Dick van Dijk liet een aantal mooie hanen zien, waarmee hij met 2 dieren een F behaalde.
Bij de hennen maar liefst 3 x een U, waarvan weer 2 x een dier van Eggebrecht. Met één van deze dieren had hij ook de beste Sebright van de tentoonstelling. Johannes Heddema deed in deze klasse heel goed mee, met een F had hij het beste Nederlandse dier.
Dan de citroen-zwart gezoomden. Deze kleur is niet erkend in Duitsland, vandaar dat deze dieren alleen van Nederlandse origine waren. Van de 5 hanen 3 keer een ZG (2x Alco Jeensma en 1 x Jitse Tjoelker). Alco liet ook een aantal mooie hennen zien, o.a 2 x F en 1 x ZG 95, met name het dier in kooi 390 had een fantastisch type. Opvallend bij de citroen-zwart dieren zijn de mooie donkere oogkleur, de purperen kopjes en de fraaie pootkleur. Gewerkt moet worden aan een meer egalere grondkleur en type.
De citroenen werden gekeurd door Ronald Vos.
Geel-wit gezoomd is ook (nog) niet erkend, dus alleen Nederlandse dieren gekeurd door de Duitse keurmeester Günter Leithold. De beste haan was van Ronald Vos met een ZG 95. Verder liet hij een mooi klein hennetje zien wat dan ook werd beoordeeld met een F
en tevens de mooiste geel-witte hen. Ook Herman Lipper liet een mooie hen (uitstekende grondkleur) zien. Opvallend bij geel-wit is het grote verschil in grondkleur, hierover werd dan ook weer veel gediscusieërd. Qua type gaat het de goede kant op.
Overigens wordt deze kleurslag zeer waarschijnlijk dit jaar in Duitsland nog erkend.

Bij de jeugdklasse werden 16 dieren ingeschreven, Niels Hauwert behaald met een mooie goud-zwart gezoomde haan een ZG 95.

 

 

Jongdierendag  7-9-2019 te Enschede

Sponsoren

Hoveniersbedrijf Gelderland

Hoveniersbedrijf Gelderland kan uw droomtuin als geen ander voor u verwezenlijken.

Veldwijk

De grootste speciaalzaak in sportprijzen van Nederland

Harwig Installatietechniek

Harwig Installatietechniek is al 110 jaar expert op het gebied van technische installaties, die toekomstproof zijn.

Max Pijnappel

Ontwerpt websites en huisstijlen naar uw smaak.

Garvo